![]() |
![]() |
![]() |
RAPORTARE ȘTIINȚIFICĂ privind etapa inițială (septembrie – decembrie 2020) a proiectului PN-III-P1-1.1-TE-2019-0832, Istroromâna și istroromânii. Moștenire și patrimoniu I. Rezumatul etapei Activitățile și obiectivele din cadrul acestei etape au fost: • parcurgerea bibliografiei de specialitate din dialectologia română și romanică (monografii și glosare dialectale, atlase dialectale), precum și de fonetică și fonologie (pentru a putea compara varietățile romanice orientale standard vs. regionale); • documentare la biblioteci academice sau universitare din țară și din străinătate (cu acces liber); • stabilirea de contacte cu autoritățile locale și persoanele (istroromâne) cu care dorim să colaborăm pentru cercetările de teren; • organizarea de seminare de lucru o dată la două săptămâni, la sediul Institutului de Lingvistică al Academiei Române din București sau, din cauza pandemiei, prin platformele on-line; fiecare membru al echipei prezintă progresul în cadrul proiectului și se clarifică eventualele probleme; • participarea la cel puțin 3 conferințe internaționale (desfășurate în România) cu rezultatele preliminare ale cercetărilor noastre. Față de acestea, am parcurs și realizat toate activitățile și obiectivele asumate, cu următoarele observații: - din cauza pandemiei, am accesat doar biblioteca Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, precum și bibliotecile virtuale (cu acces gratuit); - am depășit numărul asumat de 3 participări cu conferințe, membrii echipei totalizând 8 comunicări științifice (vezi infra); - fără să ne asumăm publicații în această etapă, am reușit să publicăm două contribuții într-o revistă cotată ISI (vezi infra). II. Descrierea științifică și tehnică În ciuda pandemiei provocate de COVID-19, toți membrii echipei au lucrat intens și cu pasiune pentru respectarea termenelor din proiect. Pentru a diminua riscul de răspândire a noului coronavirus, întâlnirile față în față au fost din ce în ce mai rare, dar fără să fi redus și frecvența întâlnirilor, folosindu-ne pentru a comunica de platformele on-line (fie în cadrul seminarelor bilunare, fie pentru diverse situații mai punctuale). Membrii echipei au participat la o serie de conferințe internaționale, desfășurate în România și peste hotare, după cum urmează:
În ciuda timpului foarte scurt de la demararea proiectului, am reușit să depunem spre publicare două articole, care au apărut în cadrul unei reviste foarte bine cotate:
Conchidem astfel că, față de obiectivele asumate în această etapă, am îndeplinit cu succes tot ce ne-am propus (ba chiar în plus), rezultatele cercetărilor noastre fiind diseminate în cadrul conferințelor și prin articolele publicate de membrii echipei. |