PN-III-P1-1.1-TE-2019-0894 – Rezultate

Rezultate

Proiectul Perspective sincronice și diacronice asupra amalgamării lexicale în limba română: de la elementul latin moștenit la influența engleză din prezent a urmărit obținerea unei imagini de ansamblu asupra procedeului amalgamării lexicale în limba română, prin trei direcții de cercetare:

(a) Cercetarea diacronică a analizat amalgamurile lexicale înregistrate în dicționarele academice (DA-DLR, DELR, DEX), oferind pentru prima dată o descriere comprehensivă, atât formală, cât și semantică, a acestora. Contrar celor susținute în lingvistica românească, dicționarele înregistrează și o serie de „contaminări intenționate”, cu proprietăți distincte de contaminările propriu-zise.

(b) Cercetarea sincronică a analizat un corpus de 324 de cuvinte recente obținute prin amalgamare lexicală, extrase dintr-un corpus de texte din ultimii 20 de ani. Amalgamurile cu cea mai largă circulație sunt cele internaționale, indicând o față mai puțin cunoscută a influenței engleze asupra limbii române, anume modificarea subtilă a sistemului de formare a cuvintelor.

(c) Cercetarea experimentală a constat într-o serie de experimente și chestionare, din care a rezultat faptul că vorbitorii români decodează amalgamurile lexicale relativ ușor, chiar dacă nu le-au mai întâlnit, făcând apel la cuvintele-sursă, și folosesc activ procedeul amalgamării atunci când trebuie să denumească obiecte hibride.

Cel mai important rezultat adus de proiectul LexBlend este o mare bază de date de amalgamări lexicale, constând într-un corpus de cuvinte vechi (rezultat din direcția diacronică de cercetare), un corpus de cuvinte noi (rezultat din studiul de corpus sincronic) și un corpus de cuvinte elicitate în cadrul experimentelor. Descrierea și interpretarea fenomenului amalgamării lexicale s-a făcut până acum, în lingvistica românească, prin referire la câteva exemple selectate aleatoriu. În sfârșit, avem acum o bază de date suficient de mare încât să putem oferi o descriere informată a tiparelor și tendințelor acestui procedeu neglijat de formare a cuvintelor.